Alex » Specials » Eds

Ehlers-Danlos Syndroom Special: info & diagnose-test

Ehlers-Danlos Syndroom Special: info & diagnose-test Het Ehlers-Danlos Syndroom is een erfelijke aandoening, waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. In deze special vindt U drie artikelen met informatie over EDS. Tevens treft U een klinische diagnose test aan, zodat U zelf een prediagnose kunt stellen, om vervolgens naar de juiste specialist te kunnen worden doorverwezen.

EDS; zeldzaam of onbekend?

Ehlers-Danlos Syndroom, afgekort EDS, is een erfeliijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Waar steun gegeven moet worden in het lichaam, zit bindweefsel of steunweefsel. Het is dus een belangrijk bestanddeel van bijvoorbeeld botten en van de banden die gewrichten op de plaats moeten houden. Naar schatting lijden in Nederland 3000 mensen aan EDS. Hier zou je uit kunnen concluderen dat het 'zeldzame' ziekte betreft. Maar is dat ook echt zo?

EDS; meer informatie

Het Ehlers-Danlos Syndroom is een heterogene aandoening van het bindweefsel, met name van het collageen. Ze zou bij ongeveer 1:5.000 mensen voorkomen. Hypermobiliteit is een klacht die vaak voorkomt en dus goed bekend is bij de huisarts. Soms is deze hypermobiliteit familiair. Complicaties als gewrichtsluxaties kunnen voorkomen en patiënten klagen vaak over moeheid. In dit tweede artikel over EDS, meer informatie.

EDS; Diagnose test

De diagnose Ehlers-Danlos Syndroom wordt vaak niet tijdig en/of correct gesteld. In dit artikel vindt U een klinische screeningstest voor de diagnose van EDS. Indien U het vermoeden heeft dat uw klachten gerelateerd kunnen zijn aan EDS, wordt geadviseerd een doorverwijzing bij de huisarts te vragen, naar de klinische geneticus. Test uwzelf aan de hand van dit artikel, maar laat de definitieve diagnose over aan de specialist.

De volgende artikelen zijn aan deze special toegevoegd:
  • 1. EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?
  • 2. EDS; Ehlers Danlos Syndroom artikel II
  • 3. EDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnose
EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?

EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?

Ehlers-Danlos Syndroom, afgekort EDS, is een erfeliijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Waar steun gegeven moet worden in het lichaam, zit bindweefsel of steunweefsel. Het i…
EDS; Ehlers Danlos Syndroom artikel II

EDS; Ehlers Danlos Syndroom artikel II

Het Ehlers-Danlos Syndroom is een heterogene aandoening van het bindweefsel, met name van het collageen. Ze zou bij ongeveer 1:5.000 mensen voorkomen. Hypermobiliteit is een klacht die vaak voorkomt e…
EDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnose

EDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnose

De diagnose Ehlers-Danlos Syndroom wordt vaak niet tijdig en/of correct gesteld. In dit artikel vindt U een klinische screeningstest voor de diagnose van EDS. Indien U het vermoeden heeft dat uw klach…
Gepubliceerd door Alex op 25-06-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.